Skip to main content

Mexicaanse Folklore

De Mexicaanse Folklore onderscheid zich door hun vreugde en hun kleurrijke kostuums. Mexico is niet alleen bekend om zijn uitgebreide verscheidenheid aan gerechten, maar ook om haar culturele rijkdom. 
Sinds zijn wortels was voor de Mexicanen van groot belang niet alleen de culinaire kant maar ook de dans. Vóór de komst van de Spanjaren werd de dans beschouwd als een ritueel voor de Goden. Tijdens de Spaanse verovering en door de jaren heen zijn nieuwe uitdrukkingen in de dans gekomen met Spaanse, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse invloeden onder anderen. Zonder achter te laten de oude tradities welke jaar na jaar te zien zijn in de vele festiviteiten van elke plaats. 
Mexico telt met 32 federatieve entiteiten, waarvan 31 vrije en soevereine staten in hun binnenlandse regime en een federaal district, Mexico-Stad als hoofdstad. 

Image
Kaart mexico
1.Aguascalientes
2.Baja California
3.Baja California Sur
4.Campeche
5.Chiapas
6.Chihuahua
7.Coahuila
8.Colima
9.Durango
10.Guanajuato
11.Guerrero
12.Hidalgo
13.Jalisco
14.Estado de México
15.Michoacán
16.Morelos
17.Nayarit
18.Nuevo León
19.Oaxaca
20.Puebla
21.Querétaro
22.Quintana Roo
23.San Luis Potosí
24.Sinaloa
25.Sonora
26.Tabasco
27.Tamaulipas
28.Tlaxcala
29.Veracruz
30.Yucatán
31.Zacatecas
Mexican Federal District
 

Binnen elke staat zijn er meerdere dans stijlen waar ook de muziek en de kleding anders is. Er zijn Staten met 3 verschillende dans stijlen (regio’s), zoals Guerrero. Maar ook zijn er Staten met circa 40 verschillende regio’s, zoals Oaxaca.

Binnen de Mexicaanse folklore worden twee groepen onderscheiden. “Danzas “en “Baile”
Dansen die hebben een religieuze of ceremoniële karakter of gaan het over de landbouwcycli, volgens de geloven van elke plaats, noemen wij in het Spaans “Danzas”
Wij spreken van “Baile” als we verwijzen naar mestiezen repertoire zoals de polka, de Son etc.
Wij kunnen zeggen dat de “Danza” heeft meer een rituele gevoel zoals Azteekse dansen, of Quetzales of Matlachines. De “Baile” is feestelijker zoals el Son de la Negra, Jarabe Nayarita, etc.

Image
Muertos Mix

Gedurende het hele jaar worden veel festiviteiten in Mexico georganiseerd. Elke regio toont zijn eigen tradities. Veel van de festiviteiten hebben een religieuze karakter. Het zijn vaak vieringen over de Beschermheer van de plaats. Soms gaan meerdere regio’s samen, weken lang treden. Zoals het geval is van de bekende Guelaguetza in Oaxaca. Maar ook zijn in Mexico te zien heel vrolijke festiviteiten als de  Vee feesten met de beroemde “Jaripeos” en de “Charrerias”
Elke regio heeft ander klederdracht, ander soort muziek, ander dans stijl. Kortom, Mexico heeft een zeer rijke en gevarieerde cultuur.

Jalisco cobra
mexicanexperience
Pinotepa
Jalisco
Jalisco
muertos
Pinotepa
Quetzales
Tehuana Silvia
Chiapas