Skip to main content

Over ons

Over onze groep

Het doel van de dansgroep Xochiquetzal is deels van de Mexicaanse cultuur te laten zien. Dit door middel van volksdansen, maar ook door kledendrachten en toneelstukken over de Mexicaanse tradities.
Voor ons is het een trots om de vreugde, de kleurrijk en de culturele rijkdom te kunnen overbrengen die ons identificeren als Mexicanen die wij zijn en die deel uitmaken van ons land, Mexico.
Onze Mexicaanse dans groep werd als stichting in 2005 opgericht met enthousiaste Mexicaanse dansers die in Nederland wonen. Andere latijnsamerikanen die belangstelling hebben voor de Mexicaanse folklore hebben zich aangesloten bij onze dansgroep. Het repertoire wordt geleidelijk uitgebreid onder andere met hulp van dansleraren uit Mexico. 
In de actualiteit heeft onze groep 57 dansstukken gemonteerd uit 18 verschillende Staten van Mexico. Wij hebben 3 Kerststukken (Pastorelas) geschreven en gemonteerd. en een kleine toneel stuk over de dodenherdenking geschreven en gemonteerd. In onze toneelstukken ziet u een mengeling van toneel, dans muziek en zang samen. Dit in Mexicaanse steel waar onze Mexicaanse tradities weer te beleven zijn.
Momenteel telt onze dansgroep met 50 dansers van verschillende niveaus. 
Per jaar hebben wij tientalen optredens hoewel in Nederland als België, Frankrijk en Duitsland. Dit in evenementen als (Multi)culturele evenementen, optochten, specifieke vieringen bij particulieren, bejaardenhuizen, Mexicaanse evenementen (als de viering van de onafhankelijkheid van Mexico, georganiseerd door de Ambassade van Mexico).
Wij treden in plaatsen als  Theaters, Musea, restaurants maar ook op straat.

Over Xochiquetzal

Image
xochiquetzal codex rios
Xochiquetzal volgens Codice Rios

Xochiquetzal is de Azteekse godin van de bloemen, de schoonheid, de liefde, de kleine kunsten en de dans. Ze wordt “kostbare bloem” genoemd. Haar naam komt van “Xochitl” (Bloem) en “Quetzal” (veer).
Ze is altijd jong en mooi, met haar over haar voorhoofd geknipt. Op de rug is het haar versierd met bloemen en goud, en van hetzelfde materiaal een flapje voor de neus; een rood gevlochten leren hoofdband waaruit de “omequetzalli” dubbele pluim van quetzalveren tevoorschijn komt. “Huipil” een soort bloes en een rok in blauwe kleur met geborduurde bloemen in alle kleuren versierd met veren. In haar handen draagt ze bosjes bloemen. Ook soms met kleding in rood.
Ze is de tweelingzus van Xochipilli, de Azteekse god van de dichters, muzikanten en dansers.

Image
Xochiquetzal  beeld aardewerk
Xochiquetzal in aardewerk

Logo Stichting Xochiquetzal

Image
Xochiquetzal logo (kort)

Xochiquetzal in zijn solaire karakter wordt ze gezien in zijn voorstelling als een vlinder en zijn kleding, de 
“yacapapálotl”  (mariposa) of “teocuitlayacapapálotl” (mariposa de oro).

Image
Bloem

De Godin Xochiquetzal draagt soms een kroon van Izquixochitl-bloemen (Bourreria huanita, geparfumeerde bloem) op haar hoofd.

Bibliografie

  • Fernández Adelina, Dioses Prehispánicos de México, Panorama Editorial, décima reimpresión,2006, México.
  • Baquedano Elizabeth, Los Aztecas, Panorama Editorial, décima reimpresión,2001, México.
  • Díaz Cíntora Salvador, Xochiquétzal – Estudios de Mitología Náhuatl, UNAM - Dirección General de Publicaciones, 1990, México. 
Jalisco cobra
mexicanexperience
Pinotepa
Jalisco
Jalisco
muertos
Pinotepa
Quetzales
Tehuana Silvia
Chiapas